fbpx

Bilgi Eğlence Sistemi

Bilgi Eğlence Sistemi ile ilgili 20 yıl önce birine “kardeşlik” veya “cosplay” demiş olsaydınız, muhtemelen şaşkın şaşkın bakışlar almış olurdunuz (bugün bile hala böyle olmasına rağmen). Mash-up kelimesi oluşturmak, 21. yüzyılın büyüyen bir acısı gibi görünüyor.

Bu tür edebi birleşmeler, otomotiv dünyasına da girdi; en yeni ürünlerden biri ‘Bilgi Eğlence Sistemi’ haline geldi. Ama bu ne anlama geliyor ve ne için? Multimedya Market in açıklamasına izin verin…

Bilgi Eğlence Sistemi Mitsubishi ASX’teki bilgi-eğlence ekranı

Bilgi Eğlence Sistemi nedir?

Geleneksel olarak, arabanızın panosuna takılan tek elektrikli cihaz, bir radyodan ve bir CD çalardan başka bir şey değildi. Gerçekten bir uydu navigasyon sistemi bile araçta mevcut değildi. Bununla birlikte, araç içi konfor sistemlerine duyduğumuz istek arttıkça, araç üreticileri bu konudaki çalışmalarına hız verdiler.

Bu sistemler daha kapsamlı ve karmaşık hale geldikçe, sürücüye olduğu kadar yolcuların da konforlarını arttırdılar,eğlenceye de, bilgi vermeye de başladılar. Bu nedenle, ‘bilgi-eğlence’ terimi doğdu.

Bilgi Eğlence Sistemi ne işe yarıyor?

Günümüzde modern bilgi-eğlence sistemleri tarafından kontrol edilen çok sayıda fonksiyon vardır:

  • Radyo (hemen hemen her zaman DAB dijital radyo)
  • Uydu navigasyonu (genellikle bir seçenek)
  • Bluetooth bağlantısı – bazıları size metin mesajlarını bile okur
  • Müzik çalar – disklerde, MP3, USB veya Bluetooth
  • İnternet erişimi – dahili bir Wi-Fi bağlantısı aracılığıyla yolcular için web’de gezinmeyi sağlar ve navigasyon sistemleri için gerçek zamanlı trafik güncellemeleri sağlar
  • TV tarayıcıları – yolcular için (açıkça) veya araç park edildiği sürece herkes için
  • Geri vites kameraları – daha önce lüks otomobillerin koruyucusu, bunlar artık Ford Fiesta gibi süperminlerin içine giriyor. Range Rover, arabanın kuşbakışı görüntüsünü gösteren ve dar alanlarda manevra yapmayı daha da kolaylaştıran bir dizi kameraya sahiptir
  • Ekran yansıtma – kullanıcının mobil cihazını arabaya kablosuz olarak bağlamasını ve arabanın daha büyük dokunmatik ekranında kullanıcı arayüzünü yansıtmasını sağlar
Bilgi Eğlence Sistemi Mercedes Alpine S-Class ‘gösterge panelinde yan yana iki adet 12 inç ekran bulunuyor

Tüm sesler karmaşık geliyor…

Tahmin edebileceğiniz gibi, tüm bu işlevler gösterge tablonuzu o kadar çok düğme dolu hale getirebilir ki, pencereden dışarı çıkması zor olur, bu nedenle dokunmatik ekranların çoğalması çok kullanışlı olmuştur. Hemen hemen her bilgi sistemi, ön panelin ortasındaki dokunmatik ekranla kontrol ediliyor.

Dokunmatik ekran değilse, menüler arasında gezinme kolaylığını geliştirmek için döner veya fare benzeri kontroller kullanırlar. Üreticiler de jest kontrolleriyle oynuyorlar. Bunlar, sürücünün, ses seviyesini ayarlayarak, azınlık raporunda olduğu gibi, iç sıcaklığını ayarlamak için büküm hareketi yapmasını sağlayacaktır .

Bilgi Eğlence Sistemi çalıştırmak için döner kontrol cihazları kullanır

En önemli bilgi-eğlence fonksiyonlarından bazıları, bir sürücünün gözlerini yoldan ayırma süresini azaltmak için ya cihaz ön panelinde ya da baş üstü göstergede görüntülenebilir. Birçok otomobil aynı nedenden dolayı belirli menülere erişmek için ses etkinleştirme özelliğine sahiptir.

Sistemler sıklıkla farklı isimlerden geçer, ancak hemen hemen aynı fonksiyonların tümüne erişim sunar. BMW’nin iDrive’ı, Audi’nin MMI’si ve Mercedes’in COMAND’ı, üç büyük Alman markasının multimedya sistemlerini nasıl ifade ettiğinin bir örneğidir.

https://www.facebook.com/bmwelektrobursa

https://www.facebook.com/powergaragecar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.