fbpx

Navigasyon

Navigasyon sektöründe son 40 yılda otomotiv sistemlerinin gösterdiği gelişme gerçekten çok dikkat çekicidir.

GPS teknolojisi, modern teknolojinin ürettiği en faydalı şeylerden biri haline gelmiş durumda ve şimdi her cep telefonundan birçok otomobile kadar standart bir donanım olarak üretiliyor. Ancak, otomobillerin ilk yıllarında , A noktasından B noktasına ulaşmak biraz zor oluyordu. Yollar bdaha ilk hallerinde ve haritalama sistemleri daha yeni yeni gelişmekte idi. Otoyolların icadı hala on yıllarca uzaktaydı ve küçük yol işaretleri de insanların yollarını bulmalarını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmamıştı. Kartografların (Haritacıların) araçlardaki haritalara olan ihtiyacı görmeleri uzun sürmedi ve torpido gözünde katlanan haritalarla başlayan şey milyarlarca dolarlık bir sektöre dönüştü. Ama hepsi Iter Avto ile başladı.

Navigasyon 1930 Iter Avto

1930’larda tasarlanıp oluşturulan Iter Avto, daha çok bir “harita rehberlik aracı” gibi idi, çünkü sesle yönlendirme özelliği yoktu ve elbette uydularla irtibatlı çalışmıyordu.

Navigasyon 1930 Iter Avto

Cihaz bir dizi kağıt haritayla geldi. Bunlar ekran boyunca bir rulodan diğerine sarılmış ve hız ölçere bağlı bir kablo kaydırma hızını kontrol eden mekanizmaya sahipti. Ekranın hareket hızı otomobilin hızıyla orantılıydı, böylece her zaman doğru noktayı gösteriyordu. En büyük sorun, rotanızdan kaydığınız an, yeni bir harita yüklemek ve mevcut konumunuzun tam yerini bulmak zorunda kalmanızdı.

Navigasyon 1981 Honda Electro Gyro-Cator

1981 yılında Japonya’da tanıtılan bu “atalet navigasyon sistemi” küçük bir helyum gazı jiroskopu kullanıyordu ve Soğuk Savaş’ta savaş pilotlarının kullandığı sistemler gibiydi. Ataletsel navigasyon sistemleri oldukça basit bir prensibe dayanmaktadır: Nereden başladığınızı biliyorsanız, ne kadar yol kat ettiğinizi ve hangi yöne doğru gittiğinizi biliyorsanız o zaman nerede olduğunuzu bilmek zor değildir. Bu konsepti sürekli uygulayın ve temel bir navigasyon sisteminin çalışma prensibini uygulamış olursunuz.

Navigasyon 1981 Honda Electro Gyro-Cator

Yarı saydam haritalar ekrana manuel olarak yerleştiriliyordu, aydınlatma ve saptama amacıyla kullanılan tek renkli 6 inçlik bir ekran üzerinde kaydırılmakta idi. Birim, yaklaşık 2.750 dolar fiyatı ile isteğe bağlıydı ve gerçek otomobil fiyatlarının neredeyse yüzde 25’i kadar pahalıya satılıyordu.

Etak Navigator

Kağıt haritalardan taşınabilir medyada depolanan dijitale ilk geçiş, 1985’te Etak adlı bir satış sonrası sistemiyle yapıldı. Bir kaset sürücüde depolanan harita verilerini okuyorvdu ve her bir bant, bir şehrin bir bölümünü ancak kapsamakta idi. Los Angeles’ta gezinmek için dört kaset gerekiyordu ve kasetleri arabada çok sıcak bir günde bıraktıysanız, bir sonraki varış yerinize ulaşmnız mümkün olamayabiliyordu. Etak, yolunu bulmak için GPS yerine DEAD RECKONING sistemine güvendi ve araba ilerledikçe hareket eden monokrom bir ekranı kapsıyordu.

Dead reckoning (DR); istikamet, sürat, mesafe, zaman ve rüzgâr bilgilerini kullanarak harita üzerinde yapılan seyrüsefer hesabı. İngilizce deduced reckoning kavramından oluşturulmuştur ve bu kavram birebir çevrildiğinde “mantıklı çıkarım yaparak hesaplama” anlamına gelir.

Navigasyon Etak Navigator

Teknoloji açısından, sistem zaman içinde çok gelişti ve doğal olarak oldukça pahalıydı, ancak Etak birkaç yıl boyunca birkaç bin adet satmayı başardı.

1987 Toyota CD-ROM navigasyon sistemi

1987’de Japonya, otomotiv dünyasına navigasyon teknolojisinde daha az bilinen fakat önemli gelişmeler sağladı. Japonya’da sadece Toyota Crown Royal Saloon G, ilk kez bir CD-ROM eşlemeli Dead reckoning navigasyon sistemi kullanıyordu ve renkli ekranı kullanan ilk sistemdi.

Navigasyon 1987 Toyota CD-ROM sistemi

1990 Mazda Eunos Cosmo navigasyon sistemi

1990 yılında Mazda , otomotiv navigasyonunda kullanılan ilk GPS sistemini tanıttı . Birinci sınıf Eunos Cosmos otomobillerinde sunulan ve sadece gadget’ı seven Japonya’da bulunan Mazda’nın navigasyon sistemi, gerçek otomobilin içine yerleştirildi. İlk defa, yoldaki konumunuz uzaydaki uydulardan gerçek zamanlı olarak üçgenleme sistemi (enlem,boylam ve yükseklik) ile hesap edildi. Gerçekten “uzay çağı” nihayet otomobilde gelmişti.

Navigasyon 1990 Mazda Eunos Cosmo sistemi

GM’s GuideStar

Bu arada, General Motors dahili bir GPS navigasyon sistemi kurmuştu., ONIS, ilk olarak 1992’de Florida’daki Avis Rent A Car araçlarında tanıtıldı. Sistem resmi olarak 1995 model yılı için bir fabrika seçeneği olarak Oldsmobile’in 88 serisine eklenmiştir.

Perakende satış için, GuideStar olarak yeniden adlandırıldı. başlangıçta, sadece California ve Las Vegas haritalandı, ancak daha sonra daha geniş bir alan için daha fazla haritalama “kartuşları” üretildi.

Navigasyon GM’s GuideStar

Alp CVA-1005

1997’de, Japon Alpine şirketi GPS (Global Positioning System) uydularını kullanan bir pop-out CD-ROM (depolanmış harita) navigasyon sistemi sürümünü tanıttı. Harita verilerini içeren her bir CD disk sadece birkaç durumu kapsamıştır. Ancak, bu sistem güçlendirme yapılmasına izin verecek ve herhangi bir araç alıcısı aracına GPS eklemekteydi

Navigasyon Alp CVA-1005

Early Garmin StreetPilot

1998 yılında Garmin, otomotiv kullanımı için ilk taşınabilir StreetPilot GPS navigasyon sistemini piyasaya sürdü. Siyah beyaz bir ekranı vardı ve haritalama yapan kartuşları kullandı. Bir kartuş Atlanta gibi oldukça küçük bir alanı kapsayabilir. Bu büyük bir ilerlemeydi, çünkü artık “herkes” bir GPS navigasyon sistemi satın alabilirdi. Liste fiyatı başlangıçta 550 $ civarındaydı. Hepsinden iyisi, arabadan arabaya taşınabiliyordu, böylece insanlar onu mobilize olarak kullanabilmekte idi. Bu cihazı bir yere uçarken veya kiralık arabalarda kullanabilmekte idiler.

ABD hükümeti GPS işlevselliğini kasıtlı olarak kısıtladığı için, GPS teknolojisinin tüm özelliklerinin ticari araçlara yerleştirilmesi 2000 yılına kadar ertelendi, bu teknolojiyi BMW 7 Serisi gibi yeni lüks araçlar kullanmaya başladı.

Navigasyon Early Garmin StreetPilot

O zamandan beri, GPS teknolojisi artık pek çok sürücünün kesin trafik ve yol tarifleri için akıllı telefonlara dayanmasıyla, sıçrama ve sınırlamalarda ciddi gelişmeler yaşandı.

Navigasyon Cep telefonlarında

Arabalar son çeyrek yüzyılda uzun bir yol kat etti. Gerçekten de, GPS teknolojisinin ortaya çıkışı, insanların bugünkü yolculuklara bakışlarında önemli bir dönüm noktası oldu. Günümüzde, kaybolmak keşfedilmeyi bekleyen bir maceradır.

Multimedya Market sizlere yolculuklarınızda konfor sağlayan ve rehberlik eden bu sistemlerin satış ve montajını yapmaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.